About

Ileen Rook (1998) is een artiest op gebied van spoken word en het voordragen van poëzie. Naast poëzie en spoken word-stukken schrijft ze proza, theater en non-fictie, d.w.z. recensies, reportages en meer. Ze schrijft met name Nederlandse teksten, maar ook Engels wordt gehanteerd.

Naast dat deze website een verzamelplaats is voor teksten, is het ook een mogelijkheid om met andere geïnteresseerden en geïnspireerden in contact te komen. Verder is het mogelijk om Ileen Rook te boeken voor;

  • Optredens met eigen werk op gebied van proza, poëzie, spoken word en eventueel non-fictie,
  • Voorlezingen (andermans en eigen werk),
  • Workshops en workshoptrajecten,
  • Coaching.

Kijk voor meer informatie op contact of mail: ileenrook@gmail.com.

Ileen Rook is geboren in Assen, Drenthe, en heeft in haar jeugd in zowel Assen als Annen gewoond. Sinds haar 10e schrijft ze proza en poëzie, wat steeds groter groeide naarmate ze ouder werd. 2011 was de eerste keer dat ze deelnam aan de competitieve kant van het schrijven, namelijk door een gedicht in te sturen naar DoeMaarDichtMaar. Dit gedicht belandde tussen de ‘beste 100’ en daarmee kwam het in de bundel te staan. In 2012 nam ze voor het eerst deel aan de Kunstbende. In 2015 won zij hier de derde prijs in de categorie taal. In 2016 en 2017 won ze de categorie taal in Drenthe en mocht ze deelnemen aan de Landelijke finale. Ook in 2016 werd ze ontdekt door Urban House Groningen, waar ze zich bij aangesloten heeft. Dit heeft geleid tot verscheidene cursussen en optredens, zoals op de Grote Markt en de Vismarkt in Groningen, voornamelijk op gebied van spoken word en ook op gebied van poëzie. Verdere optredens waren onder andere op ZomerZinnen, bij de Poëziebus, op het Preuvenement en bij Dichters in het Donker. Ook heeft Ileen van 2017 tot 2019 bij de Dichtclub in Groningen gezeten. In 2016 en 2019 is ze finalist geworden van de Boxtelse DichtSlamRap.
In het laatste jaar van haar middelbareschooltijd (2014) heeft ze als profielwerkstuk zowel een uitgebreid onderzoek gedaan naar ‘hybristofilie’ alswel een multidisciplinair theaterstuk geschreven. In 2013 won ze een monologenwedstrijd bij Loods13.

Na de middelbare school in Assen, is Ileen Rook begonnen aan de studie Social Work aan de Hanzehogeschool Groningen. Na drie jaar is ze gestopt en in 2018 gestart met de opleiding Creative Writing aan de ArtEZ in Arnhem.